Ontnemingsvordering in onderzoek ‘Samara’ volledig afgewezen

16 aug Ontnemingsvordering in onderzoek ‘Samara’ volledig afgewezen

Vandaag heeft de rechtbank in Assen uitspraak gedaan in de ontnemingsprocedure die voortvloeit uit het onderzoek Samara (2013/2014), dat betrekking had op een groot aantal woninginbraken in de provincie Drenthe. Binnen onderzoek Samara is onder anderen een 26-jarige goudhandelaar uit Noordscheschut veroordeeld wegens heling van gestolen goederen. Tegen die veroordeling loopt een cassatieberoep en is dus nog niet onherroepelijk.

 

Mr. Niels van Schaik treedt namens ons kantoor op als advocaat voor de goudhandelaar.

 

De ontnemingsvordering is door de rechtbank in Assen integraal afgewezen. Twee weken geleden vorderde het Openbaar Ministerie (OM) nog een bedrag van € 82.000,-. Die vordering had het OM gebaseerd op een aantal goudtransacties van onze cliënt met een metaalgroothandel. Volgens het OM was dit goud afkomstig van diefstal. De verdediging had echter alle onderliggende inkoopfacturen ingebracht, met daarop de gegevens van de individuele leveranciers. Op grond van die facturen moest volgens mr. Van Schaik een legale herkomst vermoed worden, behoudens tegenbewijs. Het OM had echter verzuimd (voldoende) onderzoek te doen naar de inkoopfacturen. Onder die omstandigheden acht de rechtbank onvoldoende aannemelijk dat onze cliënt in gestolen goud heeft gehandeld, ondanks dus zijn veroordeling wegens heling.

 

Of deze beslissing van de rechtbank in de ontnemingszaak consequenties moet hebben voor de veroordeling in de bodemzaak (de veroordeling wegens heling), wordt nog onderzocht.